Jump to content

  • Quick Navigation
Photo
- - - - -

EN 15593 kommt bald


  • You cannot start a new topic
  • Please log in to reply
9 replies to this topic

#1 RKruell

RKruell

    Grade - Active

  • IFSQN Associate
  • 19 posts
  • 0 thanks
0
Neutral

  • Germany
    Germany
  • Gender:Male
  • Location:Schwetzingen / Germany

Posted 29 November 2007 - 02:33 PM

Hallo!

Danke an Simon, dass er uns dieses Forum eingerichtet hat!

Als neue europäische Norm wird Anfang 2008 die DIN EN 15593 „ Verpackung - Hygienemanagement bei der Herstellung von Lebensmittelverpackungen – Anforderungen“
erscheinen.

Auszug aus der Einleitung:

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Diese Europäische Norm kann unabhängig von anderen Managementsystem-Normen angewandt werden.
Ihre Realisierung kann an die Anforderungen bestehender Managementsysteme angepasst oder in diese integriert werden, indem Unternehmen das (die) existierende(n) Managementsystem(e) anwenden darf (dürfen), um ein Managementsystem für die Lebensmittelverpackungshygiene aufzubauen, welches mit den Anforderungen dieser Europäischen Norm übereinstimmt.
Diese Europäische Norm beschreibt als Beleg sowohl das Managementsystem als auch die Hygienepraktiken von Verpackungsherstellern, die sich als Unternehmen in der Lebensmittelkette – wie in der EN ISO 22000 beschrieben – betrachten.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

In Juni 2003 trafen sich interessierte Kreise beim DIN in Köln und begannen unter Leitung von Jörg Höppner, Geschäftsführer beim Verband der Metallverpackungen, mit der Erarbeitung einer Norm zum Hygienemanagement von Lebensmittelverpackungen.

Bei CEN in Paris hatte man in der Zwischenzeit erkannt, dass es Bedarf an einer europäischen Norm Hygienemanagement für Lebensmittelverpackung gibt.

Deshalb wurde der Arbeitskreis CEN TC 261 WG 1 gegründet, der erstmals im Oktober 2004 in Berlin tagte unter großer Beteiligung der europäischen Normungsgesellschaften.

Diese Working Group unter Leitung von Jörg Höppner als Convenor arbeitete zügig und effektiv, sodass bereits im November 2006 die prEN 15593 veröffentlich wurde.

Im April 2007 wurde durch CEN TC 261 WG 1 die endgültige Fassung erstellt und verabschiedet. Zu Zeit befindet sich die EN 15593 im Formal Vote Verfahren.

Auszug aus dem Schreiben des DIN an die Mitglieder der deutschen Arbeitsgruppe:
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dieser Schluss-Entwurf liegt bei CEN zur Formellen Abstimmung vor.
In diesem Stadium kann nur noch mit Annahme als Europäische Norm oder
Ablehnung abgestimmt werden.
Bei einer Annahme dürfen nur noch redaktionelle Kommentare eingereicht
werden.
--------------------------------------------------------------------------------------------

Ich habe keine Zweifel, dass im ersten Quartal 2008 die EN 15593 als europäische Norm in englische, französischer und deutscher Sprache veröffentlicht wird.

Warum nun die europäische Norm, wo es doch schon den BRC/IoP gibt?

In vielen Firmen bestehen bzw. bestanden Bedenken, dass sich die nationalen Staaten / Verbände auf Dauer nicht damit abfinden würden, dass es zu diesem Gebiet nur einen Standard des britischen Einzelhandels gibt. Es bestand die Befürchtung, dass weitere Leitfäden / Richtlinien in nationaler Regie entstehen würden und sich die Unternehmen dann nach vielen Regelwerken zertifizieren lassen müssten.
Auch die Akzeptanz der Lebensmittelindustrie einer europäischen Hygienenorm für Lebensmittelverpackungen ist wahrscheinlich größer als nur des BRC/IoP, da es eben nicht nur ein Regelwerk des britischen Einzelhandels ist, sondern eine europäische Norm.


Edited by RKruell, 29 November 2007 - 02:34 PM.

  • 0
Herzliche Grüße aus der Kurpfalz

Roland

#2 Simon

Simon

    Grade - FIFSQN

  • IFSQN Admin
  • 11,391 posts
  • 1018 thanks
222
Excellent

  • United Kingdom
    United Kingdom
  • Gender:Male
  • Location:Manchester
  • Interests:Life, Family, Running, Cycling, Manager of a Football Team, Work, Watching Sport, The Internet, Food, Real Ale and Sleeping...

Posted 29 November 2007 - 08:07 PM

Hello Roland. In no time at all the major search engines will list these pages and you will soon have friends to discuss the new standard. Well actually here

Regards,
Simon


  • 0

Best Regards,

Simon Timperley
IFSQN Administrator
 
hand-pointing-down.gif

Need food safety advice?
Relax, you've come to the right place…

The IFSQN is a helpful network of volunteers providing answers and support. Check out the forums and get free advice from the experts on food safety management systems and a wide range of food safety topics.

 
We could make a huge list of rules, terms and conditions, but you probably wouldn’t read them.

All that we ask is that you observe the following:


1. No spam, profanity, pornography, trolling or personal attacks

2. Topics and posts should be “on topic” and related to site content
3. No (unpaid) advertising
4. You may have one account on the board at any one time
5. Enjoy your stay!


#3 Charles.C

Charles.C

    Grade - FIFSQN

  • IFSQN Moderator
  • 12,450 posts
  • 3244 thanks
347
Excellent

  • Earth
    Earth
  • Gender:Male
  • Interests:SF
    TV
    Movies

Posted 29 November 2007 - 09:47 PM

Dear All,

For the less fluent like myself, this is machine translation courtesy Babelfish, gives a reasonable idea I think -

Hello! Thanks at Simon that it furnished us this forum! As new European standard at the beginning of 2008 will appear the DIN EN 15593 "packing - hygiene management with the production of food packing - requirements". Excerpt from the introduction: --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- This European standard can be used independently of other management system standards. Their realization can be adapted to the requirements of existing management systems or integrated into these, as enterprise may use () existierende(n) management system (E) (to be allowed), in order to develop a management system for the food packing hygiene, which agrees with the requirements of this European standard. This European standard describes the management system and the hygiene practices of packing manufacturers, who itself as enterprises in as voucher both the grocery chain -, described as in the EN ISO 22000 - regard. ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ In June 2003 interested circles met with DIN in Cologne and began under the direction of Joerg Hoeppner, managing director with the federation of the metal packing, with the development of a standard to the hygiene management of food packing. With CEN in Paris one had recognized in the meantime that there is need at a European standard hygiene management for food packing. Therefore the working group CEN TC 261 WG 1 was created, to that for the first time in October 2004 in Berlin met under large participation of the European standardization companies. This Working Group under the direction of Joerg Hoeppner as Convenor worked briskly and effectively, so that already in November 2006 prEN the 15593 publish became. In April 2007 by CEN TC 261 WG 1 the final version was provided and discharged. At time is the EN 15593 in formally the Vote procedures. Excerpt from the letter DIN to the members of the German working group: -------------------------------------------------------------------------------------------------------------- This conclusion draft is present with CEN for formal tuning. In this stage can be only co-ordinated with acceptance as European standard or refusal. With an acceptance only editorial comments may be submitted. ------------------------------------------------------------------------------------------- I do not have doubts that in the first quarter 2008 the EN 15593 as European standard into English, French and German language one publishes. Why now the European standard, where there is nevertheless already the BRC/IoP? In many companies to exist and/or existed doubts that the national states/federations would not resign themselves in the long term to the fact that there is one standard of the British retail trade to this area only. There was the fear that further manuals/guidelines in national direction would develop and the enterprises then after many sets of rules to be certified be able would have. Also the acceptance of the foodstuffs industry of a European hygiene standard for food packing is probably larger than only the BRC/IoP, since it is evenly not only a set of rules of the British retail trade, but a European standard. This post office has been edited by RKruell: Today, 02:34 PM IPB Cordial greetings from the Kurpfalz Roland.

Rgds / Charles.C

added - :oops2: just realised this forum is intended to be German language only. Slightly confused but no problem to delete if preferred (cutting / transferring to English forum looked equally confusing :smile: )


  • 0

Kind Regards,

 

Charles.C


#4 Penard

Penard

    Grade - MIFSQN

  • IFSQN Member
  • 170 posts
  • 3 thanks
2
Neutral

  • France
    France
  • Gender:Male
  • Location:France
  • Interests:Literature : novels, Sci-Fi, thrillers; Rowing; Personal and Professional travels

Posted 30 November 2007 - 12:42 PM

Danke Charles!

Ich glaube dass es für alles schwer ist, um deutsch zu sprechen und zu schreiben (I remember some words thanks to my studies...)


Mit freundlichen grüssen,

Regards,

Emmanuel.


  • 0

#5 okido

okido

    Grade - MIFSQN

  • IFSQN Member
  • 205 posts
  • 11 thanks
0
Neutral

  • Netherlands
    Netherlands
  • Gender:Male

Posted 03 December 2007 - 07:10 AM

Hallo Roland,

<quote>Warum nun die europäische Norm, wo es doch schon den BRC/IoP gibt?</quote>

Ich habe keine Zweifel, dass im ersten Quartal 2008 die EN 15593 als europäische Norm veröffentlicht wird.
Aber wieso brauchen wir ein neue Standard, es gibt schon ISO 22k, man konnte sagen das es ein Welt Standard ist.
Werden die Firmen mit IFS auch umschalten auf EN15593, Ich glaube nicht.
Ich erwarte das dieser neue Standard nur sehr langsam sein Platz im Markt finden will.

Grusse Okido


  • 0

#6 RKruell

RKruell

    Grade - Active

  • IFSQN Associate
  • 19 posts
  • 0 thanks
0
Neutral

  • Germany
    Germany
  • Gender:Male
  • Location:Schwetzingen / Germany

Posted 03 December 2007 - 09:33 AM

>Aber wieso brauchen wir ein neue Standard, es gibt schon ISO 22k, man konnte sagen das es ein Welt Standard >ist.
>Werden die Firmen mit IFS auch umschalten auf EN15593, Ich glaube nicht.
>Ich erwarte das dieser neue Standard nur sehr langsam sein Platz im Markt finden will.


Hallo Okido!

Ich glaube doch, dass sich der neue Standard EN 15593 relativ schnell durchsetzen wird.
ISO 22000 trifft nicht so ganz die Welt der Verpackungen bzw. die Anforderungen für Verpackungen werden durch EN 15593 präzisiert.

EN 15593 ist ein europäischen Gegenstück zu BRC/IoP. Ich kenne zwei europäische Konzerne der Verpackungsindustrie, die nach Veröffentlichung von EN 15593 auf dieses Regelwerk umsteigen werden und dafür auf BRC/IoP-Zertifzierung verzichten werden.

Herzliche Grüße

Roland


  • 0
Herzliche Grüße aus der Kurpfalz

Roland

#7 Simon

Simon

    Grade - FIFSQN

  • IFSQN Admin
  • 11,391 posts
  • 1018 thanks
222
Excellent

  • United Kingdom
    United Kingdom
  • Gender:Male
  • Location:Manchester
  • Interests:Life, Family, Running, Cycling, Manager of a Football Team, Work, Watching Sport, The Internet, Food, Real Ale and Sleeping...

Posted 30 January 2008 - 09:47 PM

How is EN 15593 going Roland?


  • 0

Best Regards,

Simon Timperley
IFSQN Administrator
 
hand-pointing-down.gif

Need food safety advice?
Relax, you've come to the right place…

The IFSQN is a helpful network of volunteers providing answers and support. Check out the forums and get free advice from the experts on food safety management systems and a wide range of food safety topics.

 
We could make a huge list of rules, terms and conditions, but you probably wouldn’t read them.

All that we ask is that you observe the following:


1. No spam, profanity, pornography, trolling or personal attacks

2. Topics and posts should be “on topic” and related to site content
3. No (unpaid) advertising
4. You may have one account on the board at any one time
5. Enjoy your stay!


#8 RKruell

RKruell

    Grade - Active

  • IFSQN Associate
  • 19 posts
  • 0 thanks
0
Neutral

  • Germany
    Germany
  • Gender:Male
  • Location:Schwetzingen / Germany

Posted 10 April 2008 - 08:27 AM

How is EN 15593 going Roland?



Hallo Simon!

Die EN 15593:2008 ist offiziell von CEN genehmigt worden.

In Deutschland wird die DIN EN 15593 im Mai zu kaufen sein. Die englischsprachige Ausgabe ist wohl in GB bereits zu kaufen.

Am 7. April 2008 wurde die EN 15593 durch das DIN im Hotel InterContinental in Berlin vorgestellt.
Es gab ein reges Interesse, über 70 Teilnehmer waren dort.

Auch ich "durfte" ein kleines Referat halten "Die EN 15593 aus der Sicht eines Auditors".
In den zur Verfügung stehenden 30 Minuten konnte ich natürlich nur auf einige spezielle Aspekte eingehen.

Unter anderem habe ich eine Folie aus dem Trainingskurs von IFSQN gezeigt. Ein wenig Werbung musste sein!
  • 0
Herzliche Grüße aus der Kurpfalz

Roland

#9 Ynci

Ynci

    Grade - Active

  • IFSQN Active
  • 7 posts
  • 0 thanks
1
Neutral

  • Germany
    Germany
  • Gender:Female
  • Location:Fischbach
  • Interests:BRC/IoP; EN 15593; ISO 22000; ISO 9001; FEFCO; HACCP<br />Food safety management systems

Posted 25 June 2008 - 04:08 AM

EN 15593 is certainly a fascinating subject, although from my point of view that norm will find it hard to cast a shadow with BRC now being implemented for 7 years...I'm glad to say that the working group has done some changes between the last draft and the new official version...the language was just awful, you would have thought that it's a bad translation, but it was actually "original German" :unsure: . BTW there are still to many ambiguities...this document has too many "should"s in it to be straight-forward.

One prevailing problem: there is currently no official protocol on how to audit the standard, how to grade/demerit nonconformities, what's the time frame for surveillance audits etc. Rumours are that the standard is supposed to allow a matrix certification which I find unacceptable from the food safety point of view. You can't audit one plant on hazard analysis and then decide that the sister plants are equally doing alright! I would like to hear some thoughts on that issue...

Nevertheless, currently I have two clients in the preparation process for EN 15593, and I'm off today to one of the German CertBodies to discuss a suitable protocol.


  • 0

#10 RKruell

RKruell

    Grade - Active

  • IFSQN Associate
  • 19 posts
  • 0 thanks
0
Neutral

  • Germany
    Germany
  • Gender:Male
  • Location:Schwetzingen / Germany

Posted 26 June 2008 - 01:51 PM

EN 15593 is certainly a fascinating subject, although from my point of view that norm will find it hard to cast a shadow with BRC now being implemented for 7 years...I'm glad to say that the working group has done some changes between the last draft and the new official version...the language was just awful, you would have thought that it's a bad translation, but it was actually "original German" :unsure: . BTW there are still to many ambiguities...this document has too many "should"s in it to be straight-forward.

One prevailing problem: there is currently no official protocol on how to audit the standard, how to grade/demerit nonconformities, what's the time frame for surveillance audits etc. Rumours are that the standard is supposed to allow a matrix certification which I find unacceptable from the food safety point of view. You can't audit one plant on hazard analysis and then decide that the sister plants are equally doing alright! I would like to hear some thoughts on that issue...

Nevertheless, currently I have two clients in the preparation process for EN 15593, and I'm off today to one of the German CertBodies to discuss a suitable protocol.


Hallo Ynci!

Wenn du auf die Homepage der DQS gehst und dort bei bei Kundendatenbank nach dem Regelwerk EN 15593 suchst, wirst du fünf Unternehmen finden, die bereits nach EN 15593 zertifiziert sind. Und das bei einem Regelwerk, das erst im vorigen Monat offiziell veröffentlicht wurde.
Mir ist bekannt, dass einige größere Konzerne der Packmittelindustrie von BRC Verpackungen zu EN 15593 wechseln werden.
Die Forderungen zur Hygiene von Verpackungen z. B. der ISO 22000 und IFS bestehen nun einmal. Und einem Hersteller in Spanien ist es leichter verständlich zu machen, sich nach einer europäischen Norm zertifizieren zu lassen, als nach einem Regelwerk von britischen Handelsketten.
Wer also nicht direkt an diese Handelsketten liefert, wird sich sicherlich in einiger Zeit für die EN 15593 entscheiden. Das hat nicht mit der Qualität von BRC Verpackungen oder EN 15593 zu tun, sondern nur, dass die EN 15593 eben eine europäische Norm ist, die später evtl. zu einer ISO werden könnte.

Zur Matrixfähigkeit:
Matrixzertifizierung ist nur unter ganz rigiden Bedingungen möglich, jeder einzelne Fall muss vom vom Zertifizierer beantragt und durch die TGA genehmigt werden.

Protokoll / Checkliste und Berichtsvorlage/-vorgabe für DQS-Auditoren sind natürlich vorhanden, stehen allerdings nicht für jedermann zum download zur Verfügung.

Die DQS hat bereits mehrere Kundenforen zum Thema durchgeführt und ihre Kunden und Interessenten informiert.

Herzliche Grüße aus der Kurpfalz

Roland
  • 0
Herzliche Grüße aus der Kurpfalz

Roland




0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users